Obisk reševalca

V sredo, 8. novembra, nas je obiskal reševalec Nejc iz Zdravstvenega doma Logatec.

V uvodnem delu je z nami poklepetal o pravilih v šoli in doma in zakaj je tako pomembno, da jih upoštevamo. Predvsem je izpostavil nošenje čelade pri različnih športih in pripenjanje varnostnega pasu v vozilih. Nato nam je pokazal, kako se imobilizira roko ali prst, tako z longetami in povoji kot z domačimi pripomočki (časopisnim papirjem). Seznanil nas je tudi z oznakami za nevarnosti, ki nas opozarjajo na domačih embalažah čistil, sprejev in lakov.
Ob koncu je reševalec na sredino učilnice postavil lutko. Tako brez rok in nog. Veliko otrok je že poznalo lutko in temeljne postopke oživljanja, v katerih smo se nato vsi tudi preizkusili.
Najprej smo preverili zavest s tresenjem ramen in glasnim ogovarjanjem, nato poklicali na pomoč ljudi v bližini, poslušali in opazovali morebitno dihanje in izvajali stise srca na sredini prsnega koša. Gospod Nejc je za zaključek povedal, da so nekateri učenci že zelo močni in bi lahko stise srca izvajali dovolj močno, da bi nekomu rešili življenje. Bravo mi!
Hvala reševalcu za vso dobro voljo in poučen ter nazoren prikaz oskrbe poškodb in temeljnih postopkov oživljanja.

Več fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

Ta vnos je bil objavljen v Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja